Blogs

Ondernemer en echtscheiding

Als ondernemer stop je je ziel en zaligheid in je bedrijf. Raken jullie privé betrokken bij een echtscheiding, dan heeft dat zakelijk extra aandacht nodig. Zijn jullie samen eigenaar van de onderneming, dan komt er nog meer bij kijken. Want wat zijn de financiële gevolgen? Hoe zit het fiscaal? Moet de waarde verdeeld worden en hoe kan de continuïteit van de onderneming worden geborgd? Hoe bepaal je het inkomen van de ondernemer op de langere termijn en wat is dan een redelijke alimentatie? Hoe blijven we samen voor de kinderen zorgen?

De bedrijfsvorm en de huwelijksvorm hebben grote invloed op de wijze van verdeling en afwikkeling. Heb je een eenmanszaak VOF of BV. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd of zijn er huwelijkse voorwaarden of geregistreerd partnerschapsvoorwaarden. Wat staat daarin omschreven en wat betekent dat dan in de praktijk?

Daarnaast krijgen jullie te maken met een wirwar van emoties en onzekerheid over de toekomst.

Juist vanwege die vele facetten is het zoveel verstandiger om de echtscheiding niet in de rechtbank uit te vechten, maar in mediation naar oplossingen op maat zoeken. Zodat jullie beiden verder kunnen en de bedrijfsvoering niet in gevaar komt.

Als mediator heb ik jarenlange ervaring in het begeleiden van ondernemers tijdens scheidingen. Ook werk ik nauw samen met fiscale en financieel adviseurs. Zo kunnen we alle facetten, inclusief fiscale, financiële en juridische aspecten, rondom gelijktijdig en in samenhang bekijken. Op die manier komt er snel inzicht in de mogelijkheden en oplossingen en wat dit betekent voor jullie beiden op de lange termijn.